Szőlőmagolajjal a keringési problémák ellen - GINOP-2.2.1-15-2016-00022

SAJTÓKÖZLEMÉNY
SZŐLŐMAGOLAJJAL A KERINGÉSI PROBLÉMÁK ELLEN
A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM IS RÉSZT VESZ A KUTATÁSBAN


Mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés kezdődött Európai Uniós támogatással a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsalád létrehozása. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagai biztosíthatják az agyi katasztrófa, ill. az infarktus elleni fokozott védelmet.

Az egyes termékek speciális hatásait a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagytisztaságú kivonatainak a szőlőmag olajhoz adagolása biztosítja. Így a termékcsalád egyes tagjai az általános keringésrendszeri védelem mellett bizonyos rákos megbetegedések elleni, allergia illetve kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni védelmet és gyógyhatást biztosíthatnak.

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok). A projekt keretében sor kerül a pincészet számára ehhez szükséges technológia, gépek és berendezések beszerzésére is.


A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátja rendelkezésre a projektben. Itt végzik a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végzi a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is.

A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása” című, GINOP-2.2.1-15-2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam támogatásával valósul meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, melyből a támogatás összege 510.071.689 forint.
A projekt tervezett befejezési dátuma 2020. 09. 30.