2019-2.1.1-EUREKA WINEDRYYEAST

Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása (WINEDRYYEAST)alsó kép.jpg

2019-2.1.1-EUREKA WINEDRYYEAST

Projektcím

Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása (WINEDRYYEAST)

Projektazonosító

2019-2.1.1-EUREKA

Honlap

 

Főpályázó

SC ICA Research & Development SRL, Románia

Konzorciumi tagok

ADEXGO Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

SC Pharmacorp Innovation SRL

University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest

Széchenyi István University

Projektmenedzser/Szakosított projektiroda tagjai

Dr. Lakatos Erika

Szakmai vezető

Dr. Lakatos Erika

Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma

 

Projekt kezdete

2020. szeptember 1.

Projekt vége

2023. augusztus 31.

Fenntartási időszak vége

 

 Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF) 

85 283 013

Támogatás intenzitás

100%

A projekt tartalma

A projekt fő célja új, innovatív eljárások kidolgozása a borkészítés és a borvizsgálat terén. A hazai konzorcium tagjai a 3 éves projekt keretében komplex műszeres gyorsvizsgálati metodikát dolgoznak ki a borok objektív minősítésére, elektronikus aromaelemzést és közeli-infravörös spektroszkópiás módszertant felhasználva. A módszer kidolgozásával lehetővé válik a borok minőségének objektív leírása, a borhibák és borbetegségek korai kimutatása. Az eljárás a borászatokban zajló minőségvizsgálatok és hatósági vizsgálatok során egyaránt innovatív objektív eszközt jelenthet, továbbá az élelmiszeripar egyéb területein, illetve a takarmányiparban előállított késztermékek minőségi paramétereinek meghatározására is alkalmas lehet.

 

 A projekt az ADEXGO Kft. herceghalmi CORRELTECH® laboratóriumában, valamint a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Élelmiszertudományi Tanszékén valósul meg.