2019-2.1.1-EUREKA WINEDRYYEAST
Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása (WINEDRYYEAST)
2019-2.1.1-EUREKA WINEDRYYEAST
Projektcím |
Élesztők helyi biodiverzitásának kiaknázása a borkészítésben – a borok objektív jellemzését és azonosítását lehetővé tevő komplex minőségvizsgálati technológia kidolgozása (WINEDRYYEAST) |
Projektazonosító |
2019-2.1.1-EUREKA |
Honlap |
|
Főpályázó |
SC ICA Research & Development SRL, Románia |
Konzorciumi tagok |
ADEXGO Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. SC Pharmacorp Innovation SRL University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest Széchenyi István University |
Projektmenedzser/Szakosított projektiroda tagjai |
Dr. Lakatos Erika |
Szakmai vezető |
Dr. Lakatos Erika |
Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma |
|
Projekt kezdete |
2020. szeptember 1. |
Projekt vége |
2023. augusztus 31. |
Fenntartási időszak vége |
|
Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF) |
85 283 013 |
Támogatás intenzitás |
100% |
A projekt tartalma |
A projekt fő célja új, innovatív eljárások kidolgozása a borkészítés és a borvizsgálat terén. A hazai konzorcium tagjai a 3 éves projekt keretében komplex műszeres gyorsvizsgálati metodikát dolgoznak ki a borok objektív minősítésére, elektronikus aromaelemzést és közeli-infravörös spektroszkópiás módszertant felhasználva. A módszer kidolgozásával lehetővé válik a borok minőségének objektív leírása, a borhibák és borbetegségek korai kimutatása. Az eljárás a borászatokban zajló minőségvizsgálatok és hatósági vizsgálatok során egyaránt innovatív objektív eszközt jelenthet, továbbá az élelmiszeripar egyéb területein, illetve a takarmányiparban előállított késztermékek minőségi paramétereinek meghatározására is alkalmas lehet.
A projekt az ADEXGO Kft. herceghalmi CORRELTECH® laboratóriumában, valamint a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Élelmiszertudományi Tanszékén valósul meg. |