2021-1.2.3-EU_KP-2023-00119

A 2021-1.2.3-EU_KP-2023-00119 azonosítószámú projekt az „Európai Unió Horizont Európa programjában, valamint egyéb közös  eu-s programokban való magyar részvétel ösztönzése” című pályázati felhívás keretében nyert támogatást.  A projekt a NENUPHAR elnevezésű, Horizon Europe projekt előkészítési költségeinek támogatását foglalja magában.

NKFI logó.png

 

A NENUPHAR projekt általános célja, hogy új, körkörös értékláncokat mutasson be, amelyek a nitrogén (N) és a foszfor (P) visszanyerésére irányulnak három kulcsfontosságú hulladékáramból: állati hulladékból, iszapból és szennyvízből. Ennek érdekében a projekt új, holisztikus irányítási megoldásokat dolgoz ki, figyelembe véve az érdekelt felek közötti együttműködési rendszereket, a nitrogén és foszfor visszanyerésére irányuló folyamatokat, a felülvizsgált szabályozási és pénzügyi eszközöket, valamint az áramlások nyomon követésére és ellenőrzésére szolgáló eszközöket. Ezek a megoldások az EU három (déli (Ebro), középső (Duna) és északi (Lielupe)) vízgyűjtőjén kerülnek bemutatásra, így biztosítva a projektmegoldások széles körű képviseletét.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból valósult meg.