GINOP-2.3.1-20-2020-00006

ERFA_png.png

A ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park megvalósításának szándéka a térség kutatás-fejlesztési szempontból vett versenyképességének növelése és az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése, valamint egy olyan környezet létrehozása, ahol a gazdasági szereplők és az egyetemi szféra szereplői szoros együttműködésben működnek egymás mellett.

A zalaegerszegi Tudományos és Innovációs Parkban a járműipari tesztpálya jelenti a program katalizátorát, a már működő ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ pedig a tudásalapú fejlesztések gyűjtőpontját. A cél egy tudásalapú infrastruktúra felépítése, amelyben olyan kompetenciákat állítunk fel, amelyek elegendőek az ipari igények kielégítésére. A hosszútávú működést K+F jellegű, oktatási és üzleti feladatok teszik teljessé. Az előállt kompetenciákat elérhetővé és átalakíthatóvá téve a működés fő mozgatórugója a vezető ipari és járműipari technológiák ismerete, elérhetősége.

Projektcím ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park fejlesztés
Projektazonosító GINOP-2.3.1-20-2020-00006
Főpályázó Széchenyi István Egyetem
Konzorciumi tagok  -
Projektmenedzser/Szakosított projektiroda tagjai Domján Gábor
Szakmai vezető dr. Háry András
Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma 2021.01.01
Projekt kezdete 2021.01.01
Projekt vége

2023.12.18

 Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF)  4 014 414 555
Támogatás intenzitás 100%
A projekt tartalma GINOP-2.3.1-20-2020-00006- ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park fejlesztés

A projekt megvalósításának kezdete: 2021. január 1.
A projekt megvalósítás fizikai befejezése: 2023. december 18.

A ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park megvalósításának szándéka a térség kutatás-fejlesztési szempontból vett versenyképességének növelése és az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése, valamint egy olyan környezet létrehozása, ahol a gazdasági szereplők és az egyetemi szféra szereplői szoros együttműködésben működnek egymás mellett.
A zalaegerszegi Tudományos és Innovációs Parkban a járműipari tesztpálya jelenti a program katalizátorát, a már működő ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ pedig a tudásalapú fejlesztések gyűjtőpontját. A cél egy tudásalapú infrastruktúra felépítése, amelyben olyan kompetenciákat állítunk fel, amelyek elegendőek az ipari igények kielégítésére. A hosszútávú működést K+F jellegű, oktatási és üzleti feladatok teszik teljessé. Az előállt kompetenciákat elérhetővé és átalakíthatóvá téve a működés fő mozgatórugója a vezető ipari és járműipari technológiák ismerete, elérhetősége. A ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park a már részeiben működő tudományos és innovációs parki struktúra hiányzó elemeit pótolja:
• Fejlesztőközpontok bevonzása (Promóciós tevékenységek)
• Egyetemi ipari laborok létrehozása (Kutatói szállásépület építése, Járműszimulációs labor, Járműipari mérőlabor, Kompetenciabázis, Kutatási eszközök)
• Inkubációs és start-up program megindítása (Start-up inkubációs központ megépítése és tartalommal való megtöltése, Vállalatok Start-up Központ program kialakítása)
• Humán és szellemi háttér megerősítése (Duális Képzőközpont továbbfejlesztése, Hallgatói utánpótlás program)
• KKV-k és partnerek projektjeihez való kapcsolódás
• Nemzetközi együttműködések erősítése
A projekt keretében beszerezni és létrehozni kívánt kutatási infrastruktúra szükségességének indoka, hogy a régióban ilyen infrastruktúra még nem érhető el. Tekintettel a járműipari tesztpálya hatására is, várhatóan jelentős lenne az adott kutatási infrastruktúra kihasználtsága, tehát szükséges a projekt keretében történő megvalósítás. A felmerülő ipari és kutatási igények eredményeként várhatóan az infrastruktúra fenntartása a támogatási időszak után is biztosított. A Tudományos és Innovációs Park hatásmechanizmusának részeként az infrastruktúra oktatási tevékenységeket is támogat.

A kutatási környezet a következő kiválósági területeink megerősítését szolgálja: járműipar, autonóm járművek, mesterséges intelligencia, digitális gazdaság, ipar 4.0, gépi látás, agrár és élelmiszertechnológiák, építőipari kutatások, kreatív ipari kutatások.