Széchenyi 2020 fekvő logó Magyar Kormány logó Európai Strukturális és Beruházási Alapok „Befektetés a jövőbe” szlogen

Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében

 

Projektcím

Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében

Projektazonosító

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00149

Honlap

STRABAG

Főpályázó

STRABAG Vasútépítő Kft.

Konzorciumi tagok

Széchenyi István Egyetem 
V-Híd Vagyonkezelő Kft. 

Projekt vége

2027.12.31.

 Támogatás összege
(jóváhagyott, HUF) 

799.208.903 Ft

Támogatás intenzitás

42,66%

 

 

A projekt bemutatása:


A STRABAG Vasútépítő Korlátolt Felelősségű Társaság (Konzorciumvezető), a Széchenyi István Egyetem (konzorciumi tag) és a V-Híd Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumi tag) konzorcium keretében támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2020-1.1.2-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. „Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében” című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00149 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette. A projekt összköltsége 1.873.373.875 Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 799.208.903 Ft.

A tervezett projekt a vonalas létesítmények kivitelzésének digititalizálási folyamatában jelent előrelépést. Az új fejlesztés megoldást kíváni adni a kivitelezés haladásának automatizált nyomon követésére, minősítésére és elemzésére, BIM keretrendszerbe implementálva. A projekt során elkészülő eredmény magában foglalja egy virtuális adatmodell létrehozását és vizualizációját, ami az alapja az építkezési folyamat felügyeletének. Ezen megoldások használatával jelentősen javulhat a kivitelezés hatékonysága és minősége, ezzel elősegítve a projektek rövidebb időigényét, valamint a kisebb munkaerő-szükségletét. A jelenlegi munka- és elszámolási folyamatok időigényesek, a kivitelezések hosszasan elhúzódnak és plusz erőforrásokat vonnak maguk után. Ezáltal a termelékenységi ráta stagnál, vagy akár romlik azzal párhuzamosan, hogy a beruházások mértéke növekszik. A projekt végeredményével megvalósítjuk a BIM előfeltételeit, amely fejlesztése jelenleg kimagasló fontosságú a hazai és a külföldi piacon. A fejlesztés eredményeként a többnyire már elérhető innovatív eszközök és szolgáltatások bevonásával és összehangolásával a folyamatok idő- és költséghatékony futtatása valósulhat meg.

A projekt célja a kivitelezési folyamatot támogató tevékenységek digitalizálása és automatizálása, a BIM magasabb dimenzióinak alkalmazásával. A fejlesztés négy részre tagozódik: adatgyűjtési folyamat digitalizálása, virtuális modell építése, a virtuális modell vizualizációja, és végül a kivitelezéssel kapcsolatos folyamatok menedzsmentje, az elszámolások és a minőségbiztosítás digitalizálása.


További információ kérhető:

Telefon: 
+36 30/781-8744
Email: kommunikacio@strabag.com
Honlap: 
www.strabag.hu

Nemzeti kutatási fejlesztési és innovációs hivatal, Az NKFI alapból megvalósított projekt