Dr. Szakonyi Petra - Innovációs konferencia (Tampere)

Dr. Szakonyi Petra, adjunktus 2019. február 19-én, rèszt vett a finnországi Tamperèben megrendezett innovációs konferencián, ahol 8 európai règió osztotta meg közös projektben felhalmozott tudását ès tapasztalatait, amely K+F eredmènyek kereskedelmi hasznosításának lehetőségeit tárgyalta.

Az Interreg Europe program InnoBridge projektje 2016- április 1-jén indult a Pannon Novum Regionális Innovációs Nonprofit Kft. partneri részvételével, valamint az akkor még Nemzetgazdasági Minisztérium és egy kisebb stakeholder csoport, köztük a Széchenyi István Egyetem szakmai támogatásával. A projektben az Alsó-Ausztria Tartomány vezetésével portugál, spanyol, olasz, magyar, lengyel, finn és bolgár régiók dolgoztak együtt, hogy egymást segítsék innovációs szakpolitikájuk fejlesztésében. Előadások, workshopok, tanulmányutak, személyes tapasztalatcserék formájában nyílt lehetőség egymástól tanulni, majd javaslatokat megfogalmazni, milyen intézkedésekkel ösztönözhető a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység, valamint a vállalatok egyetemmel történő együttműködése. Portugál Evora városban büszkék a FabLab nyílt innovációs műhelyükre, Malopolska régióban nagy hagyománnyal rendelkező fesztivállal hívják fel a figyelmet az újításra, az osztrákok szép eredményeket érnek el hallgatói inkubációs programjukkal, a dél-tiroli Bolzanoban a technológia park és start-up támogatás a fő téma, a finnekhez pedig mindig tanulni jár az ember. A projekt első három évének legfontosabb eredménye egy regionális Akcióterv, amely összefoglalja a tanultakat és megismert európai jó gyakorlatok hazai alkalmazásának lehetőségeit. 

A Szèchenyi István Egyetem kèpviselői többnapos szakmai tanulmányúton vehettek rèszt Alsó-Ausztriában ès a finn Tamperèben, hogy a megismert ötleteket ès jó gyakorlatokat felhasználják saját munkavègzèsükhöz ès az egyetemi fejlesztèsekhez. A februári konferencia szakèrtői beszèlgetèsèn Dr. Szakonyi Petra jó példaként szóba hozta Győr város sikeres együttműködési modelljèt, a FIEK lètrehozását és kiemelte a győri egyetemi hallgatói innovációt.

 

Dr. Szakonyi Petra - kép