GINOP-2.2.1-15-2016-00018 - Új, piacképes hengerelt alumínium termékek

GINOP-2.2.1-15-2016-00018

EU logó

 Új, piacképes hengerelt alumínium termékek technológiájának fejlesztése, az anyagtudomány legújabb eredményei alapján a piacvezető hazai iparvállalat, az Arconic-Köfém Kft. és kiemelkedő hazai felsőoktatási – K+F intézmények együttműködésében

A projekt célja a magyar és a nemzetközi gyáripar szempontjából meghatározó szerepet betöltő alumínium alapanyagok, ötvözetek és termékek tulajdonságainak, előállítási folyamatának, technológiájának fejlesztése annak érdekében, hogy a járműipar, gépipar és repülőgépgyártás jövőbeni elvárásainak minél inkább meg tudjanak felelni. 

A fejlesztés a műszaki anyagtudomány legújabb eredményeire alapozva, a világpiacon vezető ipari vállalat és három felsőoktatási intézmény együttműködésben valósul meg. A fejlesztés általános célja a korábbiaknál korszerűbb, magasabb hozzáadott értékű, új tudományos és műszaki eredményekkel és paraméterekkel rendelkező, piacképes alumíniumipari termékek, szolgáltatások és technológiák létrejöttének elősegítése, illetve ezek alapjául szolgáló szabadalmak és know-how fejlesztése. A fejlesztés konkrét célja az alumínium öntészeti technológiájának, az ötvözetek, segédanyagok, a termékek és az előállítás folyamatának, valamint a hőkezelési és hengerelési technológiák továbbfejlesztése. A fejlesztés várható eredménye révén a meglévő alumíniumipari termékek javításával (jobb technológia és műszaki jellemzők, nagyobb hozzáadott érték, jobb minőség, olcsóbb előállíthatóság, kisebb környezeti terhelés) új piacképes műszaki-tudományos eredmények (termékek és technológiák) valamint tartós szakmai és tudományos együttműködés jön létre a vállalati és egyetemi szféra között. A vállalat versenyképességének növelése mellett javul a munkahelymegtartó képessége, foglalkoztatási potenciálja és költséghatékonysága, valamint a fajlagos  energiafelhasználás és a környezeti terhelés is csökken.