GINOP-2.2.1-15-2017-00040 - Sajtóközlemény


Robottechnológiai eszközökkel ellenőrzik a veszélyes áruk vasúti szállítását

A vasúti veszélyesáru-szállítás egy mennyiségében folyamatosan növekvő, az elfuvarozott áruféleségek tekintetében Európa szerte bővülő rendszer. A vasúton való fuvarozás egyszerre jelenlevő nagy mennyiségeket, nagy sebességeket és ezek arányában érdemi környezeti kockázatot is jelenthet. A RID-GATE projekt fókuszában egy olyan eszköz kifejlesztése áll, mely a vasúton szállított veszélyes anyagok környezetbejutását vizsgálja és jelzi - a vasúti áruszállítás és járműforgalom jelentősebb zavartatása nélkül. A projekt az Európai Unió 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából valósul meg.

 

A GINOP-2.2.1-15-2017-00040 kódszámú, 'RID GATE - A vasúti veszélyesanyag-szállítást ellenőrző precíziós automata kapu kifejlesztése' című projekt célja olyan magas szintű robottechnikai megoldásokat alkalmazó eszköz, ellenőrző "kapu" fejlesztése, tervezése és megépítése, mely  különböző szenzorok és képalkotó technológiák alkalmazásával a lassú mozgásban áthaladó vasúti szerelvények fizikai állapotát méri és elemzi, kiszűrve mind a futómű, a hordmű valamint a fékberendezés, mind a járműfelépítmény esetleges hibáit. A kutatás-fejlesztés eszközrendszerével kialakításra kerül egy olyan ellenőrző kapu, mely a későbbiekben a vasúthálózat kijelölt határátlépési pontjaihoz vagy logisztikai aspektusból szenzitív helyszíneihez kapcsolódóan telepíthető, bevezethető. A K+F projekt tárgyát jelentő megoldás fő célja, hogy meghatározza, föltárja az infrastrukturális, gazdasági és szabályozási környezethez, az aktuális biztonságpolitikai elvárásokhoz, illetve a vasúti veszélyesanyag-szállításban releváns vállalati igényekhez és járműtípusokhoz optimálisan illeszkedő, döntően automatizáltan, robottechnológiai alapon működő mérő-, elemző-, illetőleg jelzőrendszer műszaki és funkcionális paramétereit.

A projektet a 'K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések' című pályázati konstrukció keretében az elkövetkezendő három évben a Szintézis Informatikai Zrt., a Széchenyi István Egyetem, a Rail Cargo Hungária Zrt. És az Universitas Nonprofit Kft. konzorciuma valósítja meg.

 További információ kérhető:

palyazat@sze.hu