Sajtóközlemény GINOP-2.2.1-15-2016-00022

logo37.png

Sajtóközlemény

 

Szőlőmagolaj alapú termékcsalád kialakítása

2021.március 22.

Mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés zárult le európai uniós támogatással a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A 856 millió forintos költségvetésből 510 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg a projekt.

A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása” című, GINOP-2.2.1-15-2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem

Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projekt keretében sor került a pincészet számára ehhez szükséges technológia, gépek és berendezések beszerzésére is.

A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is.

A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata.

 

 

További információ kérhető:

Hanczné Dr. Lakatos Erika, szakmai vezető, Széchenyi István Egyetem

Elérhetőség: +36 96 566-633,   lakatos.erika@sze.hu