SmartSoc projektzáró találkozó

SmartSoc projektzáró találkozó (A jövő IKT-szakértőinek oktatása a SMART társadalom igényei alapján) - az Erasmus+ projekt hatásainak és eredményeinek bemutatása.

SmartSoc logo.pngEU logo.png

 Az ERASMUS+ program által támogatott hároméves projektben kilenc európai ország tizenhárom intézménye vett részt a Žilinai Egyetem (Szlovákia) koordinálásával. A SmartSoc projekt fő célja az volt, hogy intenzív interdiszciplináris tanulmányi tevékenységeken keresztül növelje az IKT-hallgatók készségeit az üzleti, társadalmi tevékenységek és a fenntarthatósági készségek területén, amelyeket az "Átalakítjuk világunkat: a 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrend" (ENSZ-határozat) és a "Horizont Európa" (EU rendelet) programok stratégiai dokumentumai határoznak meg. A projekt további pillérei voltak a résztvevő partnerek régióinak intelligens szakosodási stratégiái és az EU regionális fejlődésének fontos célkitűzései is.

A projektzáró találkozóra 2022. augusztus 29-31. között került sor Budapesten, a SmartSoc konzorciumi partner, a Debreceni Egyetem szervezésében.

Meeting_Budapest.jpg

A projekt koordinátora és vezetője, Peter Márton (UNIZA, Szlovákia) köszöntötte a projekt megvalósításában közösen dolgozó spanyol, horvát, francia, bolgár, román, finn, szlovák és magyar egyetemek, valamint egy német civil szervezet képviselőit. Az elmúlt három év projekteseményeinek, legjobb gyakorlatainak és eredményeinek áttekintésére összpontosítottak. Minden partner beszámolhatott a közös munka diákokra, tanárokra és intézményekre gyakorolt hatásáról. A találkozón a konzorcium következtetéseket és ajánlásokat is megfogalmazhatott.

 

Annak ellenére, hogy a SmartSoc projektnek szembe kellett néznie a világjárványhelyzettel, az egész konzorcium közös erőfeszítéssel és rugalmassággal sikeres online workshopot szervezett és valósított meg a résztvevő diákok számára. Ezek az online workshopok a kéthónapos virtuális mobilitást követték az első és a második évben. A nemzetközi hallgatói csoportok a témavezetőik és a kapcsolódó tananyagok és tevékenységek segítségével részletes CANVAS modellt és üzleti tervet készítettek induló vállalkozásuk számára. Minden csapat valamilyen társadalmi, környezeti vagy fenntarthatósági szempontból jelentős problémára adott üzleti megoldást a legújabb informatikai technológiák segítségével.

Végül az utolsó projektévben a diákcsapatok már nemcsak online vehettek részt, hanem két hétre Valenciába utazhattak, hogy a virtuális mobilitás során megkezdett munkát befejezzék, és valódi csapatként élőben találkozzanak a csapattagokkal és a felügyelőkkel.

A több mint 100 projektben részt vevő három év visszajelzései alapján a diákok nagy elégedettségüket fejezték ki, hogy lehetőséget kaptak négy ETC kreditpont megszerzésére, és különösen sok értékes készséget, tapasztalatot, tudást, valamint új barátokat és esetleg kollégákat vagy üzleti partnereket szereztek.

A Széchenyi István Egyetemen a projektben résztvevő munkatársak és hallgatók:

Projekt szakmai vezető: Liszi Máté

Szakmai munkatársak: Horváth Helga, Gulyás Péter, Koncz Péter

Projekt pénzügyi vezetők: Szabóné Maracskó Bernadett, Németh Szilvia Mária

Projektasszisztensek: Stern Kinga, Szinyei Viktória

Hallgatók: Kovács Tamás, Liszkai Dávid, Baranyai Roland, Pethő Zsombor, Udvardi Krisztián, Merkli Kornél

 

 

Egy olyan projekt, mint a SmartSoc, megtanítja fiatal generációinkat arra, hogy közösen fejlesszenek ki és "keltsenek életre" olyan intelligens megoldásokat, amelyek nemzetközi kontextusban tükrözik és fenntartható módon elégítik ki az igényeket. A SmartSoc projekt eredményei szabadon hozzáférhetőek, és a projekt weboldalán kerülnek közzétételre: https://www.smartsoc.uniza.sk/.

Kicsit más formában, de a projekt folytatódik! Érdemes figyelni a híreket!