2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00182

Széchenyi 2020 fekvő logó Magyar Kormány logó Európai Strukturális és Beruházási Alapok „Befektetés a jövőbe” szlogen

Tápanyagokban dúsított gabona (búza) termesztés funkcionális élelmiszer alapanyag előállítása céljából

 

Projektcím

Tápanyagokban dúsított gabona (búza) termesztés funkcionális élelmiszer alapanyag előállítása céljából

Projektazonosító

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00182

Főpályázó

Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt.

Konzorciumi tagok

AGROKEVE Növénytermesztő Kft.

Felsőszentgyörgyi Mezőgazdasági Kft.

Széchenyi István Egyetem 

Projekt megvalósítási időszaka

2021.10.01. - 2025.09.30.

 Támogatás összege
(jóváhagyott, HUF) 

796 789 860 Ft

Támogatás intenzitás

63,552727%

 

A projekt bemutatása:


A tápanyagokban dúsított, funkcionális élelmiszerek napjainkban az egészséges, tudatos táplálkozás meghatározó részei. Egyben ezek a világ élelmiszer termelésének innovatív termékei is, melyek egyre nagyobb piaci részesedést jelentenek. A funkcionalitást jelentő tápanyagokat többféle módon is hozzá lehet adni élelmiszerekhez. Pályázatunk célja az, hogy a funkcionalitást jelentő elemeket, vegyületeket már az alapanyag termelés (növénytermesztés) során bejuttassuk a növényi terményekbe. Ezáltal alapanyagként előállítjuk, illetve kiváltjuk az élelmiszerelőállító üzemekben – sokszor mesterséges elvégzett – dúsítását, adalékolást.
A pályázati tevékenység jól körülhatárolt ipari kutatási és erre épülő kísérleti fejlesztési tevékenységekre épül. A kísérleti kutatás, illetve a tudományos fejlesztések a Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának irányításával valósul meg. Első lépésként kisparcellás kísérletek során fogjuk az optimális elem (célként kiválasztott magnézium) mennyiséget és arányokat kikísérletezni az adott talajadottságokhoz és gabona fajtához igazítva. Ez természetesen a többi elem növelése nélkül a Liebig-féle minimum elv alapján nem valósítható meg. Ezért a végtermék beltartalmi értéke még számos tényezővel fog növekedni, ami ténylegesen funkcionális alapanyag előállítását fog eredményezni.
A kisparcellás kísérleti egységeket on-line internettel összekötött (Internet-of-Things: IoT) állomások felügyelik. Ebből adódó részcélunk továbbá olyan metodika fejlesztése, amely tábla, ill. üzemi szintű betartásával, megvalósításával az IoT nyújtotta előnyök kihasználhatók. Ezek a technikák a korszerű gazdálkodás elengedhetetlen részei lesznek. A gyakorlati, szántóföldi méréseket és fejleszteni kívánt technológia bevezetését, illetve alkalmazását a konzorciumvezető, a két partnergazdasággal közösen valósítaná meg. A projektben vállalt célok megvalósulását biztosítják a precíziós gazdálkodást folytató üzemek technológiai háttere és az Egyetem szellemi kapacitása. A projekt az alábbi tudományos és technológiafejlesztési célokat tűzi ki: a gabona (búza) termesztés agro-technológiájának fejlesztése és üzemi körülmények közé való adaptálása annak érdekében, hogy a feldolgozott termény egészségesebb (immunerősítő és egyéb preventív) hatásokkal bírjon a dúsított makro- és mezoelemeknek (elsősorban magnéziumnak) köszönhetően. Ehhez célunk az optimális agronómiai feltételek meghatározása a funkcionális élelmiszer-alapanyag előállításához, valamint a kísérletekből származó eredmények elemzése és igazolása a búza beltartalmi értékeire vonatkozóan.
A projekt többrétű célját összefoglalva végeredményként olyan, üzemi gyakorlatban alkalmazható technológiát tervezünk kidolgozni, amely meghatározott körülmények (talaj paraméterek, választott búzafajta) figyelembevételével általánosan alkalmazható és funkcionális élelmiszer alapanyag minőséget biztosít – lehetőség szerint – a termés mennyiségi (hozam) megőrzése mellett. Gyakorlati gazdasági eredményt a megtermelt funkcionális gabona termény értékesítése fogja jelenteni. Az így megtermelt áru (funkcionális, prémium kategóriás búza (gabona) alapanyag-előállítás) előállítása mellett a kutatásban megfogalmazott célok többek között hozzájárulnak a precíziós növénytermesztési technológiákra épülő IoT elterjedéséhez is, azáltal, hogy a gazdálkodók innovatív tevékenysége révén magasabb minőségű alapanyagot termeljenek, növelve ezzel a hozamot és egyben a piaci versenyképességüket, rátérve a fenntartható technológiákra. A K+F tevékenység eredménye – a termelt búzán felül – olyan technológiai ajánlás is, amely más (pályázaton kívüli) gabonatermelő gazdálkodók is hasznosíthatnak, tehát egyre nagyobb volumenben fog ez a funkcionális alapanyag az élelmiszeripar rendelkezésére állni. Ebben a tekintetben pedig, a fejlesztések közvetve a nyomon követhetőséget és élelmiszerbiztonságot is támogatják.


Nemzeti kutatási fejlesztési és innovációs hivatal, Az NKFI alapból megvalósított projekt