GINOP-2.2.1-18-2018-00006

erfa_word_png.png

Új, tömegtermelésre is alkalmas fa-kompozit alapú csomagolóanyag kutatása és fejlesztése, továbbá az ehhez tartozó kezeléstechnológiai módszertan és eljárás kidolgozása

 

Projektcím

Új, tömegtermelésre is alkalmas fa-kompozit alapú csomagolóanyag

kutatása és fejlesztése, továbbá az ehhez tartozó kezeléstechnológiai

módszertan és eljárás kidolgozása

Projektazonosító

GINOP-2.2.1-18-2018-00006

Honlap

 

Főpályázó

Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Konzorciumi tagok

H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft.

Széchenyi István Egyetem

Projektmenedzser/Szakosított projektiroda tagjai

Vági Kornél

Szakmai vezető

Balázs Attila

Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma

2019. április 03

Projekt kezdete

2019. január 01

Projekt vége

2022. március 31

Fenntartási időszak vége

2026. december 31

 Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF) 

583 188 971 Ft

Támogatás intenzitás

100%

A projekt tartalma

A „Autonóm járművek dinamikája és irányítása az automatizált közlekedési rendszerek követelményeinek szinergiájában” című projektet a Széchenyi István Egyetem által vezetett konzorcium valósítja meg, amelynek tagjai a Dunaújvárosi Egyetem, a Neumann János Egyetem és az Óbudai Egyetem. A programban szereplő innovatív megoldások kutatása tematikus hálózati együttműködésben történik. A kutatások konkrét célja jelentős eredmények elérése az autonóm járművek és járműrendszerek irányításában és kommunikációjában. Fő területei az autonóm járműtechnológiák igényeihez illeszkedő villamos hajtás, diagnosztika, navigáció fejlesztése, innovatív anyagok és anyagszerkezetek kutatása, valamint a járművezető-jármű-közlekedési rendszer kapcsolatok elemzése. A kutatás szorosan kapcsolódik a kormányzati szinten kiemelt elektromobilitás fejlesztéséhez, ezen belül a jelenleg épülő zalaegerszegi tesztpálya minél magasabb szintű, kutatási célú hasznosításához. A projektindítás tervszerűen megvalósult, a partnerek kialakították az együttműködés kereteit és zajlanak a tematikus kutatások. A projekt kezdetén kialakításra került a szakmai organizáció, több szakmai konzultáció során folytatódik a pályázatban vállat szakmai munka az alábbi területeken

- Laterális és vertikális járműmozgások kölcsönhatásainak modellezése

- Gépjármű-gépjárművezető együttes dinamikai jellemzőinek modellezése

 - Villamos járműhajtás motor és hajtómű együttes optimalizációs folyamata

- Aszinkron gép szenzor nélküli irányítása háromféle állapotbecslő alkalmazásával

 

 

GINOP-2.2.1-18-2018-00006

 

 

Új, tömegtermelésre is alkalmas fa-kompozit alapú csomagolóanyag kutatása és fejlesztése, továbbá az ehhez tartozó kezeléstechnológiai módszertan és eljárás kidolgozása

 

Támogatás összege (Ft):                                                  583 188 971 Ft

A projekt fizikai befejezésének tervezett határideje:           2022.03.31.

 

 

A-B) A projekt tárgya anyagtudományi kutatáson alapuló műszaki és technológiai fejlesztés. Apjaink ipari technológiai fejlődési trendjére nagy hatással van–többek között–2 gazdasági, társadalmi elvárás. Az egyik a minél kisebb energiafelhasználás, valamint a különböző veszteségek csökkentése. Másrészt ezekkel párhuzamosan a tervezési-fejlesztési irányelvekben egyre jobban érvényesül a környezettudatosság és a környezetvédelem.

A projektben feldolgozandó két kutatási téma–új préselt tőke és sterilizálási eljárás–szorosan összefügg egymással ugyanis minden raklaphoz használt anyagnak sterilnek kell lennie a biotikus fertőzések tekintetében. Amennyiben ez nem megoldható akkor hiába az új fejlesztés az nem tud részt venni a nemzetközi kereskedelemben, ami a megcélzott piac maga. Így a projekt holisztikus azaz teljes ívű szemlélete érvényesül, hiszen nem részeredményre törekszik hanem komplex megvalósításra és mindezt új tudományos és műszaki eredménnyel.

 

A projekt eredménye több szintű és hármas tagozódást mutat:

 

  1. Technológia:
    1. 1.Új faalapú préselt tőke előállítási technológia
    2. 2.Új ultrahangos sterilizálási eljárás biotikus fertőzések terjedésének megállítására faalapú csomagolóanyagok vonatkozásában
    3. Prototípus gyártóberendezés: új faalapú préselt tőke gyártó prototípus berendezés.
    4. Prototípus termék: Az új faalapú préselt tőke alkalmazásával kifejlesztett sterilizált EURO és egyutas prototípus raklapok(C)

 

A projekt 3 fő időszakra oszlik a megvalósítás során:

 

A.)Első év: IK feladatai:

 

Az alkalmazott kutatási feladatok különböző anyagtudományi és technológiai alapismeretekre keresik a választ. Az alkalmazott kutatás tárgya az új préselt faalapú kompozit anyagcsalád és annak alkotóihoz kötődik.  Ezen eredményekre fog épülni a következő munkaszakaszok feladatai. Az alfeladatok párhuzamosan kerülnek elvégzésre az első évben. A részfeladat időtartama 12 hónap és 7 alfeladatot tartalmaz.

 

B.)Második év:

 

B/I.) IK feladatai:

 

A munkaszakaszban az alkalmazott kutatási feladatok továbbra is anyagtudományi és technológiai megoldásokra keresik a választ. Az alkalmazott kutatás tárgya az új préselt faalapú kompozit anyagcsalád és annak alkotóinak a viselkedése az ultrahang hatására.  Itt már hasznosításra kerül az előző munkaszakaszban keletkezett ismeretek egy része. Az itt létrejövő eredményekre fog épülni a következő munkaszakaszok feladatai. Az alfeladatok párhuzamosan kerülnek elvégzésre a munkaszakasz időtartama alatt. Részfeladat időtartama 6 hónap és 4 alfeladatot tartalmaz.

 

B/II.) KF feladatai:

 

A munkaszakaszban az alkalmazott kutatási eredményeinek felhasználásával vizsgáljuk az ultrahang biotikus vonatkozásait a fa prizma, illetve fűrészipari deszka mintákon. Ezen feladatok során kerül kifejlesztésre az új sterilizálási technológia, mint know-how. Ehhez már hasznosításra kerül az előző munkaszakaszban keletkezett ismeretek egy része. Az itt létrejövő eredményekre fog épülni a következő munkaszakasz fejlesztési feladatai. Az alfeladatok párhuzamosan kerülnek elvégzésre a munkaszakasz időtartama alatt. A részfeladat időtartama 6 hónap és 3 alfeladatot tartalmaz.

 

C.)Harmadik év: KF feladatai:

 

A munkaszakaszban az alkalmazott kutatási feladatok eredményeire épülve történik a fejlesztés. Az alfeladatok párhuzamosan kerülnek elvégzésre a munkaszakasz időtartama alatt. Részfeladat időtartama 12 hónap és 5 alfeladatot tartalmaz.

 

C)

I. Új faalapú préselt tőke előállíthatóságának kutatása raklap gyártáshoz.

Jelenleg vizes faforgács, fűrészpor eladási ára 5 ft/kg körül van, fa tőkét vagy préselt tőkét 70-80 ft/kg áron lehet vásárolni. Célunk egy maximum 50 ft/kg bekerülési árú eljárási metódus létrehozása.

A magyarországi éves fatőke/préselt tőke felhasználás több tízezer tonna. Az általunk kifejlesztendő préselt tőke kedvező árával biztos szereplője lesz a piacnak. A projektet követően beruházással a létrehozandó préselt tőke gyártó kapacitás 1 kamion tétel, azaz 24 tonna naponta. Éves termelés 250 nappal számolva 6000 tonna, melyből 300.000.000 Ft/év nettó árbevétel várható. Mivel ez még így is töredéke a magyarországi igényeknek, illetve a jelentős export lehetőséget is feltételezve, középtávon éves 50-100.000 tonna értékesítése várható, kb. 2,5-5 milliárd forint árbevétellel.

II. Fa csomagolóanyagok nemzetközi szállítmányozásban történő részvétele esetén kötelező hőkezelést helyettesítő ultrahangos sterilizálási módszer kutatása és fejlesztése

Az ultrahangos sterilizáló gép piaci árát néhány millió Ft körül tervezzük. Várható nemzetközi igény, amennyiben ez a megoldás a nemzetközi szabványok által elfogadásra kerül, több ezres gyártási igényre számítunk az gépből. Projekt ezen eredményének hasznosulása a gépértékesítés révén válik nyereségessé.