GINOP-2.2.1-18-2020-00024
Hazai gabona- és fehérjeforrásokra illetve ezek melléktermékeire alapozott innovatív nedves fermentációs technológia adaptálása és továbbfejlesztése a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszának javítására
Projektcím |
Hazai gabona- és fehérjeforrásokra illetve ezek melléktermékeire alapozott innovatív nedves fermentációs technológia adaptálása és továbbfejlesztése a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszának javítására |
Projektazonosító |
GINOP-2.2.1-18-2020-00024 |
Honlap |
|
Főpályázó |
Agrofeed Kft. |
Konzorciumi tag |
Széchenyi István Egyetem |
Projektmenedzser |
Dr. Lakatos Erika |
Szakmai vezető |
Dr. Tóth Tamás |
Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma |
2020. augusztus 04. |
Projekt kezdete |
2020. július 01. |
Projekt vége |
2023. május 31. |
Fenntartási időszak vége |
|
Támogatás összege |
Széchenyi István Egyetem össz. támogatás / intenzitás: 187.808.920 Ft / 100% Agrofeed Kft. össz. támogatás / intenzitás: 559.393.286 Ft / 45,6782% Teljes támogatás / intenzitás: 747 202 206 Ft / 52,90% |
Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF) |
1 412 447 575 Ft |
A projekt tartalma |
A takarmány-alapanyagok fermentálása segítséget nyújthat a sertéshús-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, az antibiotikum-felhasználás csökkentésében, a környezetszennyezés visszaszorításában, a Salmonella fertőzések számának csökkentésében, és az importeredetű szójadara európai fehérjeforrásokkal való kiváltásában. A takarmányadag bizonyos hányadának nedves fermentálása tehát új értelmet adhat a folyékony etetési rendszereknek. A fermentált alapanyagok szilárd hordozóra történő felvitelével a fermentum előnyei száraz etetési technológiát alkalmazó telepekre is kiterjeszthetők. |
Projekt összefoglaló
Az Európai Unióban a hízósertések átlagosan 30%-át nedves takarmányozási technológiával etetik. Az EU egyes országaiban a módszer különösen elterjedt. A nedves etetés lehetőséget teremt arra, hogy a takarmánykomponensek bizonyos hányadát tejsavas fermentációnak vessük alá, melynek során szerves savak képződnek, és hasznos tejsavtermelő baktériumok szaporodnak el. A tejsavas erjesztési folyamatokban közreműködő probiotikus baktériumok jótékony hatást gyakorolnak az állatok emésztőrendszerére, főként a bél epitheliumának megerősítésével és az ott található mikrobiota szabályozásával. Wang és mtsai e módosított mikrobiotának az ephiteliumra gyakorolt hatását vizsgálták, és pozitív összefüggést találtak a tejsavbaktériumok etetése, valamint a bélgyulladások visszaszorulása között, amely egyúttal javította az állatok takarmányhasznosítását. Az erjesztett növényi alapanyagok élelmi rost forrást is jelentenek, melyek szabályozzák a bélperisztaltikát. A takarmány-alapanyagok fermentálása segítséget nyújthat a sertéshús-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, az antibiotikum-felhasználás csökkentésében, a környezetszennyezés visszaszorításában, a Salmonella fertőzések számának csökkentésében, és az importeredetű szójadara európai fehérjeforrásokkal való kiváltásában. Hazánkban a sertések kevesebb, mint 15%-át nevelik nedves takarmányon. A folyékony etetési technológiát alkalmazó telepek zöme nem használja ki a nedves etetés adta előnyöket, nem alkalmaznak nagy nedvesség-tartalmú alapanyagokat, hanem teljes értékű száraz takarmánykeveréket kevernek össze vízzel, 1:3 arányban. A takarmányadag bizonyos hányadának nedves fermentálása tehát új értelmet adhat a folyékony etetési rendszereknek. A fermentált alapanyagok szilárd hordozóra történő felvitelével a fermentum előnyei száraz etetési technológiát alkalmazó telepekre is kiterjeszthetők. Az előzőek alapján látható, hogy a nedves etetésnél használt fermentációs technológia eredményei jól dokumentáltak a nemzetközi szakirodalomban, illetve ezt a technológiát Nyugat-Európa számos országában sikeresen alkalmazzák. Hazánkban a nedves fermentálás útján gazdasági haszonállatok részére előállított takarmány alapanyag illetve kiegészítő takarmány, piaci forgalomban jelenleg nem kapható. Az így előállított nagy nedvesség-tartalmú termék baromfi és kérődző állatok takarmányozásában való használata ugyancsak nem ismert a magyarországi állattartásban, sőt e témának nemzetközi újdonságtartalma is van. A fermentált takarmányok akár nedves, akár légszáraz formában szintén alkalmasak arra, hogy a naposcsibéknél, illetve a malacoknál és borjaknál az eubiotikus állapot fenntartását elősegítsék és a gyógyászati célú antibiotikum felhasználást mérsékeljék. Tekintettel arra, hogy a kidolgozásra kerülő fermentált takarmányok természetes formában tartalmazzák azokat az anyagokat amelyek a gazdasági haszonállatok termelési eredményeit javítják, így felhasználásuk az alternatív állattartásban is lehetséges. |
Projekt során kitűzött célok, várt eredmény
A projekt eredményeképpen két termék védjegy kerülhet bejelentésre, illetve szabadalmaztatásra alkalmas gyártástechnológia hozható létre: 1) nedves félüzemi fermentációs technológia (és termékei); 2) üzemi fermentációs technológia nedves és légszáraz késztermékekkel. Ezen kívül a projekt közvetlen piaci értékesítésre alkalmas termékei: több gazdasági haszonállat részére gyártható nagyobb nedvesség-tartalmú (piaci termék 1), illetve késztakarmányokban használható légszáraz formájú kiegészítő takarmányok (piaci termék 2), azaz egy komplett termékcsalád megjelenése, amely új portfólió kialakítását jelenti a konzorciumvezető cég számára. |