Széchenyi 2020 fekvő logó Magyar Kormány logó Európai Regionális fejlesztési alap „Befektetés a jövőbe” szlogen

Hazai gabona- és fehérjeforrásokra illetve ezek melléktermékeire alapozott innovatív nedves fermentációs technológia adaptálása és továbbfejlesztése a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszának javítására

Projektcím

Hazai gabona- és fehérjeforrásokra illetve ezek melléktermékeire alapozott innovatív nedves fermentációs technológia adaptálása és továbbfejlesztése a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszának javítására

Projektazonosító

GINOP-2.2.1-18-2020-00024

Honlap

 

Főpályázó

Agrofeed Kft.

Konzorciumi tag

Széchenyi István Egyetem

Projektmenedzser

Dr. Lakatos Erika

Szakmai vezető

Dr. Tóth Tamás

Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma

2020. augusztus 04.

Projekt kezdete

2020. július 01.

Projekt vége

2023. május 31.

Fenntartási időszak vége

 

Támogatás összege

Széchenyi István Egyetem össz. támogatás / intenzitás:           187.808.920 Ft / 100%

Agrofeed Kft. össz. támogatás / intenzitás:                          559.393.286 Ft / 45,6782%

Teljes támogatás / intenzitás:                                                   747 202 206 Ft / 52,90%

 Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF) 

1 412 447 575 Ft

A projekt tartalma

A takarmány-alapanyagok fermentálása segítséget nyújthat a sertéshús-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, az antibiotikum-felhasználás csökkentésében, a környezetszennyezés visszaszorításában, a Salmonella fertőzések számának csökkentésében, és az importeredetű szójadara európai fehérjeforrásokkal való kiváltásában.

A takarmányadag bizonyos hányadának nedves fermentálása tehát új értelmet adhat a folyékony etetési rendszereknek. A fermentált alapanyagok szilárd hordozóra történő felvitelével a fermentum előnyei száraz etetési technológiát alkalmazó telepekre is kiterjeszthetők.

Projekt összefoglaló

Az Európai Unióban a hízósertések átlagosan 30%-át nedves takarmányozási technológiával etetik. Az EU egyes országaiban a módszer különösen elterjedt. A nedves etetés lehetőséget teremt arra, hogy a takarmánykomponensek bizonyos hányadát tejsavas fermentációnak vessük alá, melynek során szerves savak képződnek, és hasznos tejsavtermelő baktériumok szaporodnak el. A tejsavas erjesztési folyamatokban közreműködő probiotikus baktériumok jótékony hatást gyakorolnak az állatok emésztőrendszerére, főként a bél epitheliumának megerősítésével és az ott található mikrobiota szabályozásával. Wang és mtsai e módosított mikrobiotának az ephiteliumra gyakorolt hatását vizsgálták, és pozitív összefüggést találtak a tejsavbaktériumok etetése, valamint a bélgyulladások visszaszorulása között, amely egyúttal javította az állatok takarmányhasznosítását. Az erjesztett növényi alapanyagok élelmi rost forrást is jelentenek, melyek szabályozzák a bélperisztaltikát. A takarmány-alapanyagok fermentálása segítséget nyújthat a sertéshús-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, az antibiotikum-felhasználás csökkentésében, a környezetszennyezés visszaszorításában, a Salmonella fertőzések számának csökkentésében, és az importeredetű szójadara európai fehérjeforrásokkal való kiváltásában. Hazánkban a sertések kevesebb, mint 15%-át nevelik nedves takarmányon. A folyékony etetési technológiát alkalmazó telepek zöme nem használja ki a nedves etetés adta előnyöket, nem alkalmaznak nagy nedvesség-tartalmú alapanyagokat, hanem teljes értékű száraz takarmánykeveréket kevernek össze vízzel, 1:3 arányban. A takarmányadag bizonyos hányadának nedves fermentálása tehát új értelmet adhat a folyékony etetési rendszereknek. A fermentált alapanyagok szilárd hordozóra történő felvitelével a fermentum előnyei száraz etetési technológiát alkalmazó telepekre is kiterjeszthetők. Az előzőek alapján látható, hogy a nedves etetésnél használt fermentációs technológia eredményei jól dokumentáltak a nemzetközi szakirodalomban, illetve ezt a technológiát Nyugat-Európa számos országában sikeresen alkalmazzák. Hazánkban a nedves fermentálás útján gazdasági haszonállatok részére előállított takarmány alapanyag illetve kiegészítő takarmány, piaci forgalomban jelenleg nem kapható. Az így előállított nagy nedvesség-tartalmú termék baromfi és kérődző állatok takarmányozásában való használata ugyancsak nem ismert a magyarországi állattartásban, sőt e témának nemzetközi újdonságtartalma is van. A fermentált takarmányok akár nedves, akár légszáraz formában szintén alkalmasak arra, hogy a naposcsibéknél, illetve a malacoknál és borjaknál az eubiotikus állapot fenntartását elősegítsék és a gyógyászati célú antibiotikum felhasználást mérsékeljék. Tekintettel arra, hogy a kidolgozásra kerülő fermentált takarmányok természetes formában tartalmazzák azokat az anyagokat amelyek a gazdasági haszonállatok termelési eredményeit javítják, így felhasználásuk az alternatív állattartásban is lehetséges.

Projekt során kitűzött célok, várt eredmény

A projekt eredményeképpen két termék védjegy kerülhet bejelentésre, illetve szabadalmaztatásra alkalmas gyártástechnológia hozható létre: 1) nedves félüzemi fermentációs technológia (és termékei); 2) üzemi fermentációs technológia nedves és légszáraz késztermékekkel. Ezen kívül a projekt közvetlen piaci értékesítésre alkalmas termékei: több gazdasági haszonállat részére gyártható nagyobb nedvesség-tartalmú (piaci termék 1), illetve késztakarmányokban használható légszáraz formájú kiegészítő takarmányok (piaci termék 2), azaz egy komplett termékcsalád megjelenése, amely új portfólió kialakítását jelenti a konzorciumvezető cég számára.