GINOP - 3.1.1 - VEKOP - 15 - 2016 - 00001

Projekt címe: Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása

Pályázati azonosító: GINOP - 3.1.1 - VEKOP - 15 - 2016 - 00001infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ERFA.jpg

A Széchenyi István Egyetemen Digitális Fejlesztési  Központ indulásakor négy fő tématerülettel foglalkozik: hálózati, mérési terület, agrár és dróntechnológiai terület, okos város és okos járművek területe és a horizontális tématerület. A tématerületeken belül fejlesztési projektek kerülnek kidolgozásra és megvalósításra IKT vállalkozások és hallgatók bevonásával, amelyek szolgáltatások eszközök vagy technológiák fejlesztésére alkalmas use-case-ek kidolgozására irányulnak. A fejlesztési ötletek és belőlük készített „Fejlesztési projekttervek” az iparból származnak, az ipari kihívásokra adnak választ és kerülnek hasznosításra az egyetemen létrejövő eredmények vállalkozások, hallgatók és a felhasználók felé történő közvetítésével szabályozott keretrendszeren belül.

Főpályázó: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

Konzorciumi tagok: Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; Technológiai és Ipari Minisztérium; Széchenyi István Egyetem

Szakosított projektiroda tagjai: Pécsváradi Dorina, Kispéter Szilvia

Szakmai vezető: Dr. Drotár István

Támogatási szerződés hatályba lépésének dátuma: 2021.06.11

Projekt kezdete: 2020.04.21 ( a teljes projekt kezdete 2016.09.01)

Projekt vége: 2023.08.31

Fenntartási időszak vége: 2028.08.31

 Összköltségvetés (jóváhagyott, HUF): 9 966 000 000 Ft

Széchenyi István Egyetem költségvetése: 2 188 697 455 Ft

Támogatás intenzitás: 100%

A  projekten belül interdiszciplináris digitális fejlesztések valósulnak meg a Központban, a kutatási és képzési műhelyként funkcionáló Központ leginkább az 5G és kapcsolódó kommunikációs és IT technológia felhasználásának eseteire fókuszál. Kiemelt célja több tudományt egyszerre érintő digitális oktatási és kutatási feladatok megvalósítása, továbbá, hogy az egyetemi távközlési és informatikai tudásbázisra építve, külső szakértőket és IKT vállalkozásokat bevonva a digitalizáció több szakterületen alkalmazott iparági terjedését és az 5G hálózatok felhasználását és társadalmasítását elősegítse. A GINOP-3.1.1-VEKOP-15 projekt keretében a Széchenyi István Egyetem konzorciumi partnerként elindítja  Digitális Fejlesztési Központot, egy interdiszciplináris képzési-kutatási műhelyként. A Központ célja a piaci célú szolgáltatásainak illesztése az IKT ipar igényeihez a hosszú távú szakmai együttműködés érdekében. Az elért eredmények oktatásba való integráláson keresztül fontos cél, hogy új kurzusok illetve képzések jöjjenek létre az IKT iparág szakember igényének biztosítására.

A projekt 6 szakmai pillérre épül (az Egyetem kizárólag a VI. pillér megvalósításában vesz részt)

I. pillér - Az informatikai oktatás megújítását támogató tudásbázis kialakítása (tudásbázis)

A pillér keretében olyan kutatás, felmérés és adatgyűjtés valósul meg, amely lehetővé teszi az informatikai munkaerő-piaci igények felmérését és a beavatkozások tervezését nemzetközi és hazai best practice-k feltárásán keresztül.

 

II. pillér - A képző intézmények és a környezetükben működő IKT vállalkozások közötti együttműködések fejlesztése (együttműködés)

A pillér keretében olyan beavatkozások kerülnek megvalósításra, amelyek keretében olyan vállalati együttműködések valósulnak meg felsőoktatási intézmények bevonásával, amelyek növelik a képzések munkaerő-piaci relevanciáját és csökkentik a lemorzsolódást.

 

III. pillér - Az informatikai szakmák társadalmi-gazdasági elismertségének és népszerűségének növelése (motiváció)

A pillér keretében olyan, elsősorban BTL akciók valósulnak meg, amelyek elősegítik a pályaorientációt a pályaválasztás előtt állók körében az informatikai szakma bemutatásán keresztül.

 

IV. pillér – Kommunikációs tevékenységek megvalósítása (kommunikáció)

A pillér keretében valósulnak meg a projekt tevékenységeit támogató kommunikációs kampányok (ATL), amelyek fő célja a szemléletformálás, az informatikai szakmák népszerűsítése.

 

V. pillér – IT pályára terelést segítő demonstrációs- és élményközpontok létrehozása (Központ)

A pillér keretében legalább három olyan bemutató és élményközpont kerül kialakításra, amelyek a diákok és családok számára az IT szakma élményszerű bemutatását szolgálják.

 

VI. pillér - Digitális Fejlesztési Központ fejlesztése

A pillérben a győri Széchenyi István Egyetem kompetenciaközpontjaként működő Digitális Fejlesztési Központ, mint 5G kiválósági Központ tevékenységeinek megvalósítása történik