RRF-2.1.2-21-2022-00028

RRF kedvezményezetti infóblokk keretes.jpg

Projekt címe: Gyakorlatorientált képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése a Széchenyi István Egyetemen

Projekt azonosítója: RRF-2.1.2-21-2022-00028

Projekt leírása:

A projekt célja a képzések és a gazdasági igények közötti kapcsolatok erősítése, a hallgatók és a dolgozók kulcskompetenciáinak és gyakorlati készségeinek növelése, az oktatási innováció elősegítése. A fejlesztés hozzájárul továbbá a hazai felsőoktatási rendszer nemzetközi versenyképességének növeléséhez.

A lemorzsolódási, előrehaladási és hallgatói létszám adatok ismeretében szükségessé vált, hogy az intézmény teret adjon egy nagy volumenű, tartalmában és módszertanában is megújulást hozó, tantervi és tantárgyi szinten is megvalósuló fejlesztésnek. Ennek érdekében a mintatantervek széles körű, egységes szempontok szerinti átvilágítására, optimalizálására kerül sor 40 szak esetében.

A projektszemléletű oktatás, a kooperatív tanítás-tanulás, az élménypedagógia alkalmazása jónéhány kar és képzési terület tekintetében már hatékonyan megvalósul, azonban szükségszerű ezen jó gyakorlatok kiterjesztése, az oktató kollégák felkészítése a nevezett tanulásszervezési formák gyakorlati megvalósítására. A tervezett projekt során olyan oktatói képzéseket tervez meghirdetni az intézmény, melyek a hatékony együttműködésre, hallgatói aktivitásra épülő tanuláshoz kapcsolódnak, továbbá az online és hibrid oktatásban nyújtanak segítséget. A képzések másik nagy csoportja a digitális platformokra, az oktatásban hatékonyan alkalmazható applikációkra, az informatikai rendszerek ismeretére, az oktatók digitális kompetenciájának fejlesztésére irányulnak.

A nemzetközi akkreditáció megszerzése segíti a hallgatók fejlett országokból való toborzását. Az akkreditáció garanciát jelent a hallgatók számára, hogy világszínvonalú felsőoktatási képzésben vehetnek részt. A közérdekű vagyonkezelő alapítványi tulajdonba került egyetemek számára a fenntartó öt világranglistán való megjelenést helyez előtérbe, melyek szintén hozzájárulnak a külföldről érkező hallgatók toborzásához.

A képzések gyakorlatorientáltságát és digitalizáltságát a jelenleginél magasabb színvonalon kívánja biztosítani az egyetem, amihez szükséges az oktatási célú eszköz- és műszerparkok fejlesztése, bővítése, a meglévő digitális infrastruktúra folyamatos fejlesztése.

A projekt Győrben és Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem campusain valósul meg, és tervezetten 2026. április 30-án zárul.

 

Projekt teljes költségvetés: 3 322 898 275 Ft

Projekt támogatás mértéke: 100 %

 

Kapcsolattartó: Dr. Bertók Ákos Botond, szakmai vezető

Elérhetőség: bertok.akos.botond@sze.hu

További információ: https://workflowdev.ddc.sze.hu/RRF212/