Sajtóközlemény GINOP-2.2.1-15-2016-00022
Sajtóközlemény
Szőlőmagolaj alapú termékcsalád kialakítása
2021.március 22.
Mezőgazdasági kutatás-fejlesztési együttműködés zárult le európai uniós támogatással a Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a konzorciumvezető Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. részvételével. A projekt célja egy új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsalád létrehozása volt. Az új készítményekben a szőlőmagolaj hatóanyagait egészítették ki különböző gyógynövényekkel, illetve azok kivonataival. A 856 millió forintos költségvetésből 510 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg a projekt.
A „Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása” című, GINOP-2.2.1-15-2016-00022 azonosítószámú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és a magyar állam támogatásával valósult meg. A projekt kedvezményezettjei a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt., a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft., és a Széchenyi István Egyetem
Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. feladata a szőlőmag feldolgozása, a szőlőmagolaj előállítása, valamint a végtermék összeállítása (szőlőmagolaj gyógynövény kivonatok) volt. A projekt keretében sor került a pincészet számára ehhez szükséges technológia, gépek és berendezések beszerzésére is.
A Széchenyi István Egyetem kutatási kapacitását bocsátotta rendelkezésre a projektben. Itt végezték a szőlőmag szárítási paramétereinek meghatározását, a gyógynövény extrakciós technológiák fejlesztését, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végezte a kis- és nagyparcellás kísérletek során az alkalmazni kívánt gyógynövények (többek között citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág, zsálya) termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek/hulladékok komposztálási, talajerő-utánpótlási kísérleteit is.
A projekt végeredményként létrejövő termék csomagolása és piaci bevezetése a konzorcium ipari résztvevőinek feladata.
További információ kérhető:
Hanczné Dr. Lakatos Erika, szakmai vezető, Széchenyi István Egyetem
Elérhetőség: +36 96 566-633, lakatos.erika@sze.hu